Equinor ved Konsernledelsen har et stort behov for å rettferdiggjøre sin beslutning om å avvikle gavepensjonen som har gitt den enkelte en mulighet og en rett til å gå av fra 62 år med en ytelse på 66 %.
Etter at Konsernledelsen og Helge Lund har møtt massiv motstand – både ved direkte tale, mailer og på microbloggen – så har de et voldsomt behov for å prøve å forklare og rettferdiggjøre avviklingen av gavepensjonsdelen.
Husk at Entry er bedriftens talerør – der presenterer de «glansbildet» og det beste eksemplet for å selge sin beslutning.
Pensjonsreformen gir ikke noen forbud mot å gi en gavepensjon i tillegg til de offentlige ytelsene, slik at man fortsatt kan opprettholde en ytelse på 66 %.
Pensjonsreformen legger opp til at man kan jobbe til 70 år. Denne delen av reformen vil Ikke Equinor forholde seg til, men beholder sin øvre aldergrense på 65 år på sokkelen og 67 år på land.
Pensjonsreformen legger også opp til at man kan fortsatt arbeide videre etter 62 år og ta ut pensjon i tillegg. Det betyr at for mange vil motivasjonen til å stå lengre i arbeide bli større.
For landansatte:
I de to eksemplene Equinor har på Entry sier de ikke noe om at man ville fått kr. 50 000 og kr. 70 000 mer ved en opprettholdelse av dagens ordning med gavepensjon. Videre blir tapet for den enkelte blir høyere jo mer man tjener.
Gjennom de to eksemplene prøver man å vise til at man likevel får en god pensjonsutbetaling – gjennom prosenter (57 % og 54 % ved avgang ved 62 år), men ikke hva det utgjør i kroner.
For en med pensjonsgrunnlag på kr. 907 000 vil en med gavepensjon hatt en ytelse på 599 077 og med ny ordning gi en ytelse på 449 697. Det innebærer en forskjell på ca. 150 000 kr. – et nivå på 50 %.
Dette med utgangspunkt i de tre eksemplene full opptjening og en masse forutsetninger.
Tapene blir større for ansatte født 1955 og senere.
Spesielt vil det utgjøre store utslag for de som er født i 1963 og senere (de blir ikke omfatta av overgangsordningene).
For sokkelansatte:
I forrige uke var foreningene innkalt til drøftingsmøte der temaet var – vurdere å innføre AFP for sokkelansatte. Disse drøftingene ledet ikke til noen enighet annet enn at ingenting var avklart. I går kom det en melding på Entry om at bedriften ensidig har innført AFP også for sokkelansatte, noe en ikke hadde tidligere. Det vil naturligvis gi en bedre uttelling enn uten AFP. Tallmaterialet bedriften viser til holder vi nå på med og kvalitet sikre med Tredjepart AS – vårt rådgivingsselskap på pensjoner. Vi vil komme med fortløpende info når kvalitets sikringen er klar. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Equinor i oppgjøret i 2010 reserverte seg mot å innføre AFP på sokkelen, noe som andre operatørselskap innførte.
For land og sokkel:
I tillegg skyver Konsernledelsen ca. 900 ansatte med en personlig avtale om tidlig pensjon foran seg.
De 900 er plattformsjefer, ingeniører, drifts- og vedlikeholdsledere som ligger i nivå 12 og høyere, og som har en avtale om å få gå av på 65 år (lik de tarifferte på sokkelen). De som arbeider på sokkelen vil ikke få noen ekstra ytelser av avtalen pga. at Equinor ikke lar de få arbeide etter 65 år på sokkelen. De som arbeider på land vil få en pensjonsytelse på 65 % fra 65 til 67 år.
Dette er noe helt annet enn det Konsernledelsen har beslutta til seg selv – de beholder sine lukrative avtaler.
Avvikling av gavepensjon og innføring av AFP skulle etter Hovedavtalen vært drøftet med de ansattes fagforeninger. Konsekvensene måtte være kjent, og ikke slik som nå hvor bedriften ensidig innfører endringene.
Det Equinor oppnår nå er at fagforeningene samles, og at solidariteten mellom land og sokkel er sterkere enn noen gang.
Noe et felles forhandlingsutvalg med Industri Energi og Safe i OLF oppgjøret viser der pensjonsspørsmålet står i fremste rekke blant kravene.
MVH
Industri Energi Equinor og Safe Equinor sine representanter i felles forhandlingsutvalget OLF oppgjøret 2012:
Lill Heidi Bakkerud Bjørn Asle Teige
Per Martin Labråthen Rune Rydningen
Per Steinar Stamnes Terje Enes
Dag Unnar Mongstad Porfirio Esquivel