Tirsdag 27/8 hadde vi et møte med GMO, der vi gikk gjennom utstasjoneringsavtalene i Asia. Hensikten var å ta en gjennomgang av utestasjoneringskontrakter i Equinor. Møtet førte oss ikke nærmere en løsning for Valemon personell.
I diskusjonen vi hadde i møtet kom det tydelig frem at GMO ikke hadde noe myndighet i forhold til innhold/praktisering av avtaler. De henviste til Equinorboken som sier at linjen har forrang ifm beslutninger av vilkår. Slik GMO ser på seg selv så har de totalansvaret for ute stasjonering av Equinorpersonell, men ingen beslutningsmyndighet. Det vil si i korte trekk at GMO peker på linjen, linjen peker på GMO, og ingen tar en beslutning.
Det kom også frem i møtet at det i nærmeste fremtid vil skje en kraftig økning i personell som vil være utestasjonert. Mesteparten av økningen vil komme i Korea. Det er derfor utrolig viktig ikke kun for Valemon personell, men også de ca. 250 personene som vil bli stasjonert i Korea at man får på plass en avtale som er levelig for alle parter.Bedriften sjekker ut noen juridiske forhold knyttet til arbeidstidsordning 4-4 rotasjon. GMO sa det var opptil den enkelte å godta kontrakten, men at den kontrakten som Equinor har for ute stasjonering er blant de beste i verden.
SAFE, Lederne og Industri Energi ba om et nytt møte for å diskutere de konkrete problemstillingene knyttet til kontraktene for Valemonpersonell i Korea. Vi regner med at det blir i løpet av kort tid.
Kjøpe/Gjøre selv
Det har nå vært gjennomganger med hvert RE (OPS gruppene) på hvilke oppgaver de gjør selv innen hvert fagområde og hvilke som kjøpes. I etterkant er det avholdt Kontaktmøter i for å informere de TV. Vi ønsker en tilbakemelding fra de TV som har noe å bemerke i forhold til kartleggingen i sin enhet, slik at vi kan ta dette med oss i det videre arbeidet.
Den videre prosessen blir å liste opp de oppgavene som ikke utføres av alle installasjonene og prioritere de i forhold til noen viktige kriterier. Dette vil bli utført for hvert fag, og vi vil sørge for at det blir involvering av fagpersonell i dette arbeidet.I det videre arbeidet vil det nok bli diskusjoner på hvilke oppgaver vi skal gjøre i fremtiden, noe som vil bli svært avgjørende for den fremtidige sysselsettingen på sokkel. I denne prosessen vil SAFE Sokkel trekke på relevant fagpersonell, og kommer tilbake med forespørsel når den tid kommer.
Effektivisering i FPL
Vi har to representanter i den sentrale gruppen som jobber med effektivisering i FPL, og vi har fått følgende løypemelding:
«Det er ikke slik at foreningsrepresentantene i FPL har gitt den enkelte F&A leder “blanko fullmakt” til å kutte stillinger. Det kan virke som om det er det som skjer på enkelte installasjoner. Det som vi var enige om er at målet er 1 stilling per installasjon i gjennomsnitt. Så har vi, i felles skap med ledelsen i FPL, listet opp en del tiltak som kan være arbeidsbesparende slik at det blir lettere å klare målet. Så må den enkelte installasjon jobbe videre med dette i partssammensatte grupper for å se hvordan de skal klare det. Som vi sa i kontaktmøte, så kan det være at enkelte installasjoner ikke klarer en hel stilling, kanskje 50 %, eller kanskje ingen. Dette må hver enkelt installasjon finne ut av. Vi i foreningene kan i hvert fall ikke sitte på land å si at alle skal kutte en stilling, vi har på langt nær vært på alle installasjonene og vet ikke hvilken arbeidsbelastning de har. Det må de selv jobbe med.»
Videre vil vi oppfordre alle våre TV og representanter fra FPL å oppsøke faktainformasjon på sin installasjon, og dersom det er noe som ikke er i henhold til mandatet ber vi de ta kontakt med oss.
Mvh AU SAFE Sokkel