IndustriEnergi og Safe Kårstø trekker seg fra samarbeidsutvalget AVDU og lokale bemanningsgrupper

Vi vil med dette varsle ledelsen ved Equinor Kårstø at vi trekker oss fra samarbeidsutvalget AVDU og bemanningsgruppene. Det har ingenting for seg å sitte i arbeidsgrupper eller i et samarbeidsutvalg hvor man ikke har noen reel påvirkning. Deltakelse i disse gruppene er bare for at det skal se ut som det er involvering fra de tillitsvalgte. Dette viser en total mangel på respekt og tillit ovenfor de tillitsvalgte. Bruk de tillitsvalgte – ikke misbruk dem. Med en allerede høy personalflukt her på anlegget, vil slike fremgangsmetoder fra bedriften bare spre utrygghet blant de ansatte, og derfor øke personalflukten.

Kårstø 08.10.2012

Vi vil med dette varsle ledelsen ved Equinor Kårstø at vi trekker oss fra samarbeidsutvalget AVDU og bemanningsgruppene. Det har ingenting for seg å sitte i arbeidsgrupper eller i et samarbeidsutvalg hvor man ikke har noen reel påvirkning. Deltakelse i disse gruppene er bare for at det skal se ut som det er involvering fra de tillitsvalgte. Dette viser en total mangel på respekt og tillit ovenfor de tillitsvalgte. Bruk de tillitsvalgte – ikke misbruk dem.   Med en allerede høy personalflukt her på anlegget, vil slike fremgangsmetoder fra bedriften bare spre utrygghet blant de ansatte, og derfor øke personalflukten.

Bakgrunnet til vi gjør dette:

  • Det er tillitsvalgtsrepresentant som er leder av AVDU. Leder er enstemmig valgt av alle foreningene på Kårstø til å representere dem.  Vi finner det merkelig når bedriften kaller inntil ekstraordinert AVDU og at leder av AVDU (tillitsvalgt) ikke får sakspapirer før etter møte. Sekretæren i AVDU (Bedriften) godkjenner at saken kan tas i AVDU. Tillitsvalgt AVDU leder skal da styre et møte hvor saken for han er ukjent. Og med andre ord er han en maskott i AVDU.
  • Lokalt bemanningsstyringsprosjekt. Bedriften hører ikke på ansattrepresentantene. Bedriften kjører eget løp. Foreninger og vernetjeneste har kommet med innspill uten at bedriften bryr seg nevneverdig om å notere dette ned. Fra et mandat for å se på bemanning i GP KAR som en helhet, har denne gruppen konsentrert seg om skiftpersonell. Bedriften vil avgrense muligheten til avspasering for skiftgående personell. Gruppen skal se på antallet personer på skift, uten å få et grunnbemanningstall på skift.
  • Ny bemanningsgruppe er satt i gang på oppdrag fra PM. Dette er en ledelsesprosess for å redusere bemanningstallet på GP KAR. Det er satt av 2 kontaktmøter med ansattrepresentantene for at de skal kunne komme med innspill til prosessen. Har nettopp hatt det første kontaktsmøte. Ingen dokumentasjon er mottatt hverken før eller etter møte. Fagforeningene kom med innspill, men ingen noterte ned våre innspill. Hvordan klarer da bedriften å få med seg våre innspill? Slik arbeidsmetodikk strider med spilleregler i norsk næringsliv, hovedavtalen, arbeismiljøloven og rammeforskriften når det gjelder rasjonalisering. Dette er avtaler og lover som også Equinor må følge. Vi blir satt som gisler også i denne saken. Vi som ansatterepresentanter kan ikke være med på å rasjonalisere og effektivisere uten reel involvering.
  • Bedriften gir ansattrepresentantene korte frister på saker. Fagforenigene mener vi ikke får gjort et grundig nok arbeid i sakene, noe som virker bevisst strategi fra bedriften. Foreningene melder også saker til AMU som blir utelatt da dette er et beslutningsorgan. Det en arrogant måte fra bedriften å beslutte saker i GP KAR MC, for deretter kun å orientere et høring- og beslutningsorgan som AMU er iht lovverket. Bedriften bruker bevisst AVDU da dette kun er en infokanal til foreningene og ikke ønsker at ansattrepresentantene skal ha påvirkning.  Henviser til arbeidsmiljøloven §7-2.
  • Vi kjenner oss også veldig igjen i hva som har skjedd på Sture og Kollsnes siste tiden – noe som vi synes er trist og ikke håper blir trenden på landanleggene i Equinor.
  • For at vi skal få mer påvirkningskraft i enkelt saker ser vi oss nødt å forholde oss til hovedavtalen, arbeidsmiljøloven og rammeforskriften. Det blir nok mange saker som nå er nødt til å komme opp til beslutning i lokalt AMU på Kårstø. Henviser til hovedavtalen, rammeforskriften med veiledning, og arbeidsmiljøloven.  Viser også til Equinorboken side 34-35 som omhandler etterlevelse og lederskap i alt vi gjør (C&L er fokusområde).

Vi gjenopptar gjerne samarbeidet i AVDU og bemanningsgruppene på et senere tidspunkt, men da må det være et reelt samarbeid og reel innvolvering.

Foreningene v/

Ronny Kalstø                                       &         Rikard Sætre

 

Skriv ut siden