Kamp om arbeidstid på landanleggene

Det som i utgangspunktet så ut til å være en lokal tvist om skiftplan på Kårstø viser seg å være en nøye planlagt strategi fra Equinor/NHO for å øke årsverksrammen for skiftpersonell på landanleggene.

Som en forsinket «julegave» fra Equinors sentrale HR-ledelse ble det den 29.12.11 sendt ut en rekke overordnede føringer vedrørende arbeidstid for skiftpersonell på Equinors landanlegg.  Disse føringene er ikke blitt drøftet med de tillitsvalgte, slik Hovedavtalen og petroleumsregelverket  forutsetter.

En av disse føringene er at tidligere lokalt avtalte særordninger som går til fratrekk i ordinær arbeidstid skal opphøre. SAFE kan ikke se at bedriften har rettslig grunnlag for ensidig å endre avtalte arbeidstidsordninger på denne måten. SAFE har alltid ment at arbeidstid er en del av forhandlingstema mellom partene, og at inngåtte avtaler skal respekteres.

De lokale avtalene om arbeidstid er kommet til på grunnlag av lokale forhold, og således danner grunnlaget for effektiv og sikker drift på de ulike anlegg.

At Equinor/NHO i denne sammenheng børster støv av en tre år gammel dom i Arbeidsretten som omhandler uketimetall for reisepersonell på rotasjonsordninger omfattet av verkstedsoverenskomsten, og forsøker å tre denne dommen nedover resten av norsk arbeidsliv er oppsiktsvekkende, særlig sett i lys av at LO og NHO aldri har klart å enes om hvordan denne dommen skal forstås.

Når det gjelder situasjonen på Kårstø, har SAFE bedt om et møte med Ptil for å drøfte den bekymring som har oppstått etter at bedriften har fått samtykke til en ny 12-skiftplan som etter vår oppfatning går utover sikkerheten og arbeidsmiljøet ved anlegget.

At bedriften ensidig har endret skiftplanen på Kårstø, og fratatt ansatte tidligere avtalte ordninger, har vært gjenstand for tvistemøte lokalt. Denne tvisten vil SAFE bringe inn for OLF.

At SAFE må kjempe alene for de skiftgåendes sak er ikke noe nytt. Men SAFE forventer i denne situasjonen at andre forbund, som kanskje ikke helt har sett alvoret i saken, unnlater å motarbeide vår kamp for gode arbeidstidsordninger

Skriv ut siden