Kritisk fase i integrasjonsprosessen!

Integrasjonsprosessen nærmer seg en viktig milepæl (M9 01.07.09), noe som blandt annet innebærer innføring av ny driftsmodell. En av forutsetningene for dette er at kritiske tiltak i tiltaksplanen skal være lukket. I den forbindelse har det vært et stort tidspress på den enkelte enhet for å komme i mål med dette arbeidet, og det har vært en stor utfordring å bli enige om at tiltakene virkelig er med å eliminere risikoene.

De generelle tilbakemeldingene viser at de fleste enhetene er bekymret for den totale belastningen for den enkelte i forbindelse med flytteprosessen. I noen enheter er det en større uenighet, noe som har ført til at arbeidstakerne (fra alle foreningene) i Oseberg Feltsenter og Gullfaks har trukket seg fra samarbeidet vedrørende integrasjosprosessen. Dette er begrunnet i følgende uttalelser:

Oseberg Feltsenter:

  • Arbeidstakerrepresentantene registrerer at Oseberg ledelse har endret dokumentasjon uten at alle representantene i implementeringsgruppen har blitt informert (les: presentasjon midlertidige tiltak OSF).- Dette er ikke en etterrettelig arbeidsform.

Det er ikke første gangen vi har opplevd dette (les: dimensjoneringen rapport 10.12.08)

  • Arbeidstakerrepresentantene ble ikke tatt med på risikovurderingen av kompetanse-gap etter innplassering (del 1 ), se referat fra møte 13.05.09.
  • Kommentarer fra RE-leder forutsetter at driftsmodellen er operativ.

Arbeidstakerrepresentantene klarer ikke å se at alle støttefunksjonene til enheten i standardisert driftsmodell er operative.

  • De ansattes representanter mener at ledelsens håndtering av sikkerhetsrelaterte problemstillinger fra risikovurderingen blir lukket uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det.
  • De ansattes representanter tar sterk avstand fra hvordan innplasseringen og behandling av personell har blitt håndtert. Dette har ikke blitt utført ihht bemanningsprinsippene (les SU 18.09.08).Vi er bekymret for hvordan arbeidsmiljø og sikkerhet vil bli i fremtiden.
  • Samarbeidet mellom ledelse og arbeidstaker representanter har blitt vanskelig etter uheldig påvirkning fra konsernledelsen.

– Arbeidstakerrepresentantene har manglende innflytelse, påvirkning og medbestemmelse i integrasjonsprosessen.

Konklusjon :
De ansattes representanter står fortsatt bak rapporten fra risikoanalysen 10.12.08. De ansattes representanter står fortsatt bak ”vedlegg” i møtereferat fra BU/K-AMU 10.12.08. Med disse pkt ser de ansattes representanter ingen grunn til å fortsette samarbeidet i implementeringsgruppen og prosjekt BU.
De ansattes representanter beklager at vi ser oss nødt til å trekke oss.

Gullfaks:

  • Underlaget for saksbehandlingen er omfattende og dokumentstrukturen oppleves som uoversiktlig. Det oppleves også at det er satt av for liten tid til å kunne sette seg tilstrekkelig godt inn i sakene. Det er derfor svært vanskelig å danne seg et helhetlig bilde av effekten av alle endringene og de tilhørende tiltakene.
  • Mange av enkeltpunktene i tiltaksplanen er det også uenighet om. Arbeidstakerne forholder seg fortsatt til risikoanalysen fra desember 2008. Denne er fullstendig fragmentert, og det er vanskelig å finne de opprinnelige elementene adressert i tiltaksplanen.
  • AMU har tidligere vedtatt pålegg om etterrekruttering i forbindelse med 58+, uten at bedriften har vist seg villig til å etterkomme vedtaket. Dette vedtaket står fortsatt ved lag og en anke er sendt til departementet.
  • Vi ser nå at personell allerede går ut av selskapet uten at erstattinger er på plass, og uten at omforente kompenserende tiltak er gjennomført.
  • Vi ser også at flytteplanen er langt mer omfattende enn arbeidstakerne har forutsatt. Vi anser ikke gjennomføringen av flytteplanen i sin nåværende form som forsvarlig i forhold ivaretakelse av nødvendig kompetanse og mulighet for erfaringsoverføring og opplæring til nytt personell.

Konklusjon:
Arbeidstakerne i BU krever derfor at bedriften som et strakstiltak omgående starter etterrekruttering, og at flytteplanen stanses inntil følgende er på plass:

  • Et reelt omforent oppgavebortfall/robustgjøring påvises og dokumenteres før fjerning av personell.
  • En omforent realistisk flytteplan er på plass. Nøkkelord her er antall personer som omfattes av flytteplanen, samt tidspunktene for flytting.

Dersom bedriften ikke er villige til å akseptere overstående anmodninger ser arbeidstakerne i GF BU seg tvunget til å bryte det videre samarbeidet i integrasjonsprosessen. 
Dette innebærer også at de lokale prosjektgruppene på plattformene legger ned sitt engasjement i implementeringsarbeidet. Når det gjelder bruk av fagpersonell i et eventuelt videre gruppearbeid står bedriften fritt til å be om dette, men vi minner om at det da ikke er arbeidstakermedvirkning i sammarbeidsorganene når disse tiltakene blir behandlet. 

Fra arbeidstakerrepresentantene for GF BU, SAFE, Lederne, IE og NITO

Hilsen Arbeidsutvalget i SAFE Sokkel og Lederne Sokkel
Tor Stian Holte, Sten Atle Jølle, Porfirio Esquivel, Terje S. Enes, Tor Egil Løvli
Per Helge Ødergård og Nils Helland

Skriv ut siden