Det har denne uken vært hektisk møteaktivitet både sentralt og lokalt. Sentralt har det vært møter både i; sentralt SU, IPT, UPN AMU/SU, UPN SU samt formøter til disse. I tillegg har det vært flere særmøter også knyttet direkte til integrasjonen. Lokalt arbeides det hektisk med risikoanalysene og vi er nå på oppløpssiden når det gjelder dette arbeidet.
Det ble 27.11 avholdt felles samordningsmøte i Stavanger og Bergen (det blir tilsvarende møte i Stjørdal 3.12 kl 1900. Se egen info om dette). En av tilbakemeldingene fra disse møtene er at enhetene har ulik tilnærming i forhold til vekting av risiko i risikoanalysene. For å rette på dette anbefaler vi at det tas kontakt med fagresursene fra DNV samt at dere utveksler informasjon på tvers mellom enhetene. Videre er det gjort noen presiseringer til tekstforslaget til konklusjon i rapportmalen. Det er viktig å merke seg følgende:
- Dersom arbeidsgruppen ikke ønsker å benytte formuleringene foreslått i rapportmalen må konklusjonen beskrives konkret med begrunnelse i risikoanalysen.
Det er med andre ord tillatt komme med egne formuleringer. Vi mener at ordlyden i den foreslåtte teksten, demonstrerer manglende respekt for risikoanalysene som instrument i forhold til å få den reelle virkeligheten på bordet.
- Dersom det er uenighet om vesentlige punkter i konklusjonen beskrives dette slik at uenighet synliggjøres og begrunnes som vedlegg til rapporten
Det er viktig å merke seg at selv om risikoanalysen og de kompenserende tiltakene resulterer i lukking av en del risiko, er risikoanalysen kun en brikke i puslespillet som skal danne en helhet. I dette lyset må en merke seg at underlaget for vedtakene og protokolltilførslene gjort i de lokale AMU medio september, som tar opp i seg helheten, ikke nødvendigvis har endret seg siden forrige runde.
Når det gjelder vedtakene som er gjort i AMU på Gullfaks, Snorre, Troll, Norne og Oseberg Sør, sendte EquinorHydro 21.11 et brev til Ptil. I dette brevet hevdes det at hele eller deler av AMU vedtakene gjort lokalt har mistet sin relevans som følge av at risikoanalysene nå gjennomføres. Dette mener vi er en utidig innblanding i den behandlingen Ptil nå er i ferd med å gjøre av vedtakene. Ptil har da også bedt om en kommentar fra arbeidstakersiden i forhold til påstandene i dette brevet. Derfor blir de AMU som har gjort vedtak, i forestående behandling, bedt om å svare Ptil hvorvidt de vurdere om og i hvilken grad vedtakene nå anses som tilfredsstillende fulgt opp av EquinorHydro. I denne situasjonen er det viktig at tidligere AMU -vedtak ikke undergraves av formuleringer og presiseringer i den forestående AMU/BU behandlingen av risikoanalysen.
For å dokumentere integrasjonsprosessen er det etabler et Følgeforskningsprosjekt. For vår del på sokkelen vil dette bety at enkelte plattformer vil bli valgt ut, der forskerne vil følge prosessen på disse nøye. Denne forskningen vil kunne være til nytte både for oss som arbeidstakere, EquinorHydro og ikke minst samfunnet for øvrig i det å dokumentere kunnskap om integrasjon og omstilingsprosesser. Vi oppfordrer derfor til positiv innstilling i forhold til de forskerne som dere kommer i befatning med.
Vi er nå på oppløpssiden i forhold til beslutninger som skal gjøres i integrasjonsprosessen. Det er derfor nå viktig at vi har evnen til å stå løpet ut, både dere lokalt og vi sentralt. Fortsatt er samarbeid på tvers blant alle fagforeningene kanskje det viktigste verktøyet vi har. Dette sammen med stø kurs og fast blikk på de vedtakene og protokolltilførslene dere har gjort tidligere vil danne et godt grunnlag for oss i den kommende sentrale behandlingen.
Med hilsen
Tor Egil Løvli
HMS sekretær SAFE Sokkel