En sammenslåing av Equinor og olje- og gassdelen i Hydro er en beslutning av stor samfunnsmessig betydning. Styrene i de to selskapene har fattet vedtaket og noen få sentrale ministre i regjering og LO-lederen har gitt grønt lys for vedtaket uten at det har vært noen forutgående debatt i det norske samfunnet. YS i Equinor reagerer sterkt på at en slik beslutning blir tatt fullstendig uten noen form for demokratisk prosess.
YS i Equinor var mot privatisering av Equinor og vi har pekt på at privatiseringen fører til ensidig fokus på størst mulig avkastning. Det går på bekostning av hensyn til samfunnsansvar og de ansattes rettigheter. Et eksempel er beslutningen om utskilling av kantine og vakttjeneste. Ansatte som har gjort en stor innsats i en årrekke i selskapet skal plustelig få oppleve at bedriftens ledelse ikke har noen respekt for det arbeidet de gjør og setter dem på gata.
En sammenslåing mellom Equinor og olje- og gassdelen i Hydro betyr en ytterligere privatisering av Equinor og vi må derfor regne med enda mer ensidig fokus på størst mulig avkastning. Et hovedpunkt for fagforeningene i Equinor har vært å forhindre at arbeidsoppgavene våre blir skilt ut fra selskapet og satt ut til eksteme leverandører. I Hydro har nettopp det skjedd at en del drift- og vedlikeholdsoppgavene på sokkelen har blitt satt ut til eksterne leverandører. En sammenslåing kan derfor føre til et ytterligere press i den retningen også i den delen som kommer fra Equinor.
En sammenslåing vil bli brukt som påskudd for å fjerne stillinger i administrasjonen og i andre funksjoner vil det føre til økt arbeidspress for å løse flere oppgaver enn før med samme antall ansatte.
Fagforeningene Industri Energi og YS i Equinor har trukket seg fra Bedriftsutvalgene i selskapet fordi selskapet ikke har etterlevd hovedavtalens bestemmelser om arbeidstakermedvirkning. YS i Equinor frykter at det blir enda vanskeligere å oppnå reell arbeidstakermedvirkning i et sammenslått og enda mer privatisert selskap.
Internasjonalt er det de nasjonale oljeselskapene som kontrollerer de største oljereservene. Muligheten for samarbeid med disse selskapene med bakgrunn i at Equinor også oppfattes som et nasjonalt oljeselskap vil falle bort ved en sammenslåing. Slikt samarbeid kunne danne grunnlaget for oppdrag der Equinors kompetanse kunne utnyttes til fordel for begge parter. Når det gjelder de store internasjonale oljeselskapene, er det fare for at de nye selskapet vil bli oppfattet som et fristende bytte for oppkjøp. Da spøker det for om vi i framtida fortsatt vil ha noe norsk oljeselskap. Sammenslåingen og urealistiske forhåpninger om å kunne vinne fram i konkurranse med de store internasjonale selskapene i internasjonal olje- og gassvirksomhet kan føre til at vi skusler bort de store verdiene som olje- og gassvirksomhtene i Norge har skapt til nå.
YS i Equinor vil bidra til at de skapes en offentlig debatt fram til Stortinget skal behandle beslutningen om sammenslåing mellom Equinor og olje- og gassdelen i Hydro. Vi vil selvfølgelig også delta aktivt for å sikre at de ansattes rettigheter blir best mulig ivaretatt i den prosessen som nå er innledet.
For SAFE i Equinor
Tor Stian Holte | Kathrine Hettervik | Knut Larsen | |
SAFE Sokkel | SAFE Kårstø | SAFE Hammerfest |
Vegard Torset | Egil Ingar Svellingen | |
SAFE Tjeldbergodden | SAFE Kollsnes |
19.12.2006