Vi har inntrykk av at det er en del misforståelser og uklarheter rundt de nye kursene. Bl.a. er det skapt inntrykk av at alle må gjennom helikoptervelt selv om de har tatt dette tidligere. Jeg regner med at de fleste den gangen fikk med seg at hvis en tok det så skulle en slippe det for fremtiden.
Da undertegnede skulle ta GKS rep. ble det ikke gitt informasjon om at en kunne verge seg for den delen av kurset som omfattet 6 helikopter velt. Dette ble tatt opp med NUTEC i Bergen og da kom det frem at en kan vegre seg, men at en må ta et oppfølgings kurs.
Under finner dere en presisering sendt ut av NSSF og OLF.
(Grunnleggende S&B – opplæring for sokkelen)
OLF/NSSF ønsker å komme med presisering vedrørende de nye fagplanene.
De nye fagplanene ble som kjent gjeldende fra 1.7. 2005. Erfaringene etter 2 måneder er positive.
Presiseringer:
Grunnleggende sikkerhets og beredskapskurs (GSK) tatt etter 1.7.05:
– GSK må gjennomføres iht ny fagplan.
– Tilhørende repetisjonskurs (til GSK tatt etter 1.7.05) må også gjennomføres iht. ny fagplan.
Grunnleggende sikkerhets og beredskapskurs (GSK) tatt før 1.7.05:
For tilhørende repetisjonskurs gjelder følgende:
– Personell som ikke gjennomfører komplett Helikopterevakueringstrening (HUET) i f.m. GSK rep må gjennomføre tilleggsmodul (oppfølgingskurs).
– Tilleggsmodulen går over 1 dag og har samme innhold som ordinær HUET, men med større vekt på individuell oppfølging. Målet ved tilleggsmodulen er at den enkelte kursdeltaker skal lære å mestre evakuering fra et nødlandet helikopter.
– Dersom kursdeltager på tilleggsmodulen ikke klarer å fullføre, må minstekrav være gjennomført for at OLF kort kan utstedes. Dette kortet vil da kun gjelde for Norsk sokkel. Deltagerne skal som et minimum, ha gjennomført teoridel, vanntilvenning med bruk av nød-pusteutstyr i basseng.
– Deltaker fritas fra å gjennomføre tilleggsmodul, dersom legeerklæring fremvises, dog må minimumskravene gjennomføres.
For mange kan helikoptervelt være en stor belastning og vi kjenner til tilfeller hvor medlemmer har hatt betydelige ettervirkninger. Vi kjenner også til at dette en del steder er et hett diskusjonstema. Ut fra den presisering som er kommet håper vi at medlemme ikke må føle noe som helst press til og bli med på veltene.
En kan ha mange tanker rundt dette og stille spørsmål om hvorfor dette er kommet. På spørsmål så sier NUTEC at en skal føle trygghet på egne ferdigheter. Egne ferdigheter? Ved trening hvert fjerde år? Undertegnede, som begynte på Statfjord i 1978, vet ikke om et eneste tilfelle på norsk sokkel hvor noen har måtte kommet seg ut av et helikopter som har gått rundt. Tja, andre motiver?